Nya möjligheter med ny socialtjänstlag

Ny lag öppnar fler möjligheter till automatiserat beslutsfattande

Nya SoL

Identiska beslut - men snabbare

I början av juli presenterade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) det efterlängtade förslaget till ny socialtjänstlag.

Ett av förslagen till lagändringar handlar om utökade möjligheter för kommunerna att erbjuda insatser utan individuell behovsprövning. Detta skulle enligt regeringen ge socialtjänsten bättre förutsättningar att erbjuda tidiga och förebyggande insatser.

Redan idag arbetar ett stort antal kommuner med att på olika sätt förenkla handläggningen och göra insatser inom socialtjänsten mer lättillgängliga. På PS Provider är vi också delaktiga i detta arbete, till exempel genom att automatisera beslut om trygghetslarm, vilket vi under under 2024 hjälper flera kommuner med.

Beslut som fattas av en digital medarbetare är identiska med de som tas av en människa. Det går bara väldigt mycket snabbare.

Bättre service inte den enda effekten

Samtidigt finns det, enligt regeringen, exempel på kommuner som har avbrutit försök med förenklad handläggning eller helt har avstått från att införa detta på grund av att de ansett att rättsläget är oklart. Därför är det mycket välkommet att en ny lagstiftning snart kommer på plats, som både förtydligar och öppnar nya möjligheter.

För de kommuner som arbetar med automation (Robotic Process Automation, RPA) öppnar den nya lagen inte minst nya möjligheter till automatiserat beslutsfattande, eftersom RPA-tekniken är optimal för beslut med tydliga beslutskriterier – utan individuella bedömningar av handläggare. För mer komplexa beslutsärenden kan mycket av processen fortfarande automatiseras, men då i samverkan med en handläggare via så kallade ”human in the loop”-funktioner – där den digitala medarbetaren helt enkelt skickar ärendet vidare till en handläggare när det krävs någon form av beslut för att processen ska kunna gå vidare.

Bättre service mot invånarna är inte den enda effekten av ökad automatisering. När digitala medarbetare tar över arbetsuppgifter frigör det också arbetstid till de ärenden som verkligen behöver en mänsklig bedömning.

Enligt lagförslaget blir det socialnämnderna som får ansvaret att definiera målgrupperna för insatser utan behovsprövning. Några exempel på sådana målgrupper kan enligt regeringen vara flickor eller pojkar inom en viss åldersgrupp, personer som är bosatta inom ett visst område eller som har en viss diagnos – kriterier som lämpar sig mycket väl för automatiserat beslutsfattande.

Den nya socialtjänstlagen förväntas träda i kraft sommaren 2025. Hela lagrådsremissen går att läsa på regeringens webbplats.

Sanna, RPA-konsult på PS Provider